Hvad er skolevægring?
Vi anvender begrebet skolevægring, når der er et bekymrende og langvarigt skolefravær. Et barn/en ung med skolevægring går glip af undervisningen i skolen og er i stor fare for at falde ud af det sociale fællesskab i skolen og i klassen. Der findes ikke entydige begrundelser for skolefraværet, hvorfor det er vigtigt at være nysgerrig på, hvad der er på spil i de enkelte tilfælde.
Frederikke Skaaning Knage har forsket i emnet, og hun beskriver netop, hvordan der kan være mange forskellige begrundelser for skolefraværet. For nogle kan det handle om mobning og en følelse af ikke at høre til – både fagligt og socialt. For andre har ekstrem træthed og udmattelse været den bærende årsag til fraværet. For endnu andre har det været diffuse følelser af, at skolen ikke har passet til en, og for andre igen har det været et sammensurium af det hele. Frederikke Skaaning Knage fremhæver en vigtigt pointe, når hun fremhæver, hvordan fraværet på intet tidspunkt har været den lette løsning for barnet/den unge, men snarere har været den eneste løsning for dem i en ofte udmattende og uudholdelig skolehverdag.
Skolevægring handler ikke om manglende motivation. Ved skolevægring er der ofte ikke tale om, at barnet eller den unge ikke ønsker at gå i skole. Barnet eller den unge vil nærmere have en oplevelse af, at det ikke er muligt at tage i skole. Som om der er en stor modstand på at komme hen i skolen, som barnet/den unge kan have svært ved at forklare. Mange kan opleve, at det bare føles helt umuligt at træde ind i skolen. Som at stå ved fem meter vippen i svømmehallen, og ikke kunne få kroppen med på at springe.
At være forælder til et barn med skolevægring
Mange børn/unge med skolevægring har en oplevelse af at være blevet mødt med et pres, som ikke har været hjælpsomt for dem. Mange forældre kan komme til at møde barnet/den unge med en manglende forståelse for skolefraværet og vil måske få signaleret, at barnet/den unge skal tage sig mere sammen. Omvendt er det heller ikke altid hensigtsmæssigt, hvis de voksne omkring barnet/den unge håndterer skolevægringen ved at fritage barnet/den unge for en del af undervisningen, da dette bliver lidt som at give op, hvilket ikke løser problematikken. Ofte svinger de voksne omkring et barn/en ung mellem disse to poler i form af henholdsvis at presse og give slip.
Hvordan kommer man ud af skolevægring?
Når der er tale om skolevægring, kan vejen tilbage til skolen være vanskelig, og det kan være en langvarig proces, som kræver hårdt arbejde og en stor portion tålmodighed. Det er vigtigt med et tæt samarbejde mellem skole og hjem, når man skal arbejde med at hjælpe et barn/en ung ud af skolevægring. Det er afgørende, at barnet/den unge oplever, at alle kæmper på samme hold, og at barnet/den unge ikke oplever, at det er en kamp mellem sig selv og de voksne. Vejen ud af skolevægringen kan opdeles i to spor; det ene spor handler om at opnå en forståelse for, hvad roden i modstanden på at komme i skole handler om. Og det andet spor handler om at få lavet en god og tryg struktur omkring en tilbagevenden/optrapning til skolen. At få installeret den støtte, der er behov for. Skolevægringen er blevet den bedst mulige mestringsstrategi, og det er vigtigt at få banet vejen mod en ny og bedre mestringsstrategi.
Et komplekst problem
Barnet/den unge med skolevægring kan sjældent svare på, hvad der gør det svært at komme i skole. Dette er oftest ikke et udtryk for modvillighed fra barnets/den unges side, men ofte et billede på den kompleksitet, skolevægringen er indlejret i. Man kan komme til at lede efter en simpel årsagsforklaring, men der findes sjældent et simpelt svar på et så komplekst spørgsmål. Måske kan barnet/den unge fortælle, hvad der var dråben, der fik bægeret til at flyde over, men det vigtige bliver at finde ud af, hvad der med tiden har fyldt bægeret op.
Vigtigt at søge hjælp
Det kan være vanskeligt at finde den rette hjælp, når man har et barn/en ung, der har svært ved at komme i skole. Måske siger skolen, at de ikke kan hjælpe, hvis barnet ikke kommer i skolen, mens de kommunale tilbud ofte har generaliserede forløb, der ikke er hjælpsomme ift at opnå en større forståelse for den enkelte problematik. Som forælder kan man føle sig meget alene og afmægtig, og det er vigtigt at få støtte, rådgivning og hjælp til at navigere i det.
Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for hjælp.
Se artiklen med Frederikke Skaaning Knage her: