Hvad er selvskade?
Selvskade er et komplekst fænomen, og der findes ikke en entydig forklaring på, hvorfor nogle mennesker laver selvskade. Overordnet kan man sige, at selvskaden fungerer som en beskyttende faktor mod overvældelse og truende psykisk smerte. Selvskaden kan medføre midlertidig lindring fra den psykiske smerte, og det kan hermed være en måde at forsøge at udholde eller komme væk fra de svære følelser. Dog vil den oftest resultere i andre svære følelser som skyld og skam. Nogle gør en indsats for at gemme skaderne på kroppen for at undgå omverdenens reaktioner. Andre viser gerne skaderne frem, og ud fra dette kan vi se selvskaden som et tydeligt råb om hjælp.
Der findes forskellige former for selvskade og oftest er selvskaden overfladisk, da selvskaden ikke handler om at begå selvmord eller at ødelægge kroppen, men handler om at lindre den psykiske smerte. Den mest hyppige metode inden for selvskade er at skære i sig selv, og andre former kan være at ridse, kradse, brænde og slå.
Hvordan skal man reagere på selvskade?
Mange unge oplever, at forældre eller andre voksne bliver forskrækkede over selvskaden og kommer til at reagere uhensigtsmæssigt, når de bliver bevidst om selvskaden. Som forælder til et barn eller en ung, der har selvskadende adfærd, kan man blive forskrækket og bange og ud fra den følelse komme til at reagere på en måde, der kan komme til at forstærke skamfølelsen hos barnet eller den unge. Reaktionen er helt forståelig, men den er ikke hensigtsmæssig. Det er vigtigt for børn og unge med selvskadende adfærd, at de finder modet til at være åbne om det, så de kan få hjælp og komme ud af selvskaden. De voksne har et stort ansvar i dette. Hvis man som voksen opdager selvskade hos et barn eller en ung er det vigtigt på en stille og insisterende måde at konfrontere det. På en omsorgsfuld og respektfuld måde at komme i tale med barnet/den unge om selvskaden. Man skal gøre sig fortjent til, at barnet/unge har mod på at tale om det, og hvis de føler sig skældt ud, sker det modsatte. Hvis et barn eller en ung selv åbner op omkring selvskaden, er det også vigtigt at møde det med omsorg og respekt, så barnet/den unge får en erfaring i, at det kan være ok at tale om. Det er generelt vigtigt at give udtryk for en taknemmelighed over, at barnet/den unge har mod på at tale om det, for det er forudsætningen for at den voksne kan hjælpe.
Selvskade som kommunikation
Den selvskadende adfærd kan ses som en kommunikation til omverden, som vi skal prøve at hjælpe med at forstå. Det er godt at være tydelig omkring, at selvskaden ikke er en hensigtsmæssig måde at håndtere sine følelser på, og at der derfor er brug for hjælp til at lære at håndtere følelser på andre måder. Samtidig vigtigt at møde barnet/den unge med en tillid til, at de gør det bedste, de kan. Vigtigst af alt er at komme til at forstå baggrunden for, at behovet for selvskaden opstår.
Kontakt mig gerne, hvis du har brug for hjælp i forbindelse med selvskade.