Det er helt naturligt at skulle igennem kriser i løbet af et liv. Ordet krise kommer af det græske ord, “krisis”, som betyder at skelne eller at afgøre. En krise er kendetegnet ved, at der sker noget afgørende og betydningsfuldt, og noget der kan blive et vendepunkt i livet. En krise kan opstå, når der opstår en betydelig forandring i ens liv, og er ofte psykisk belastende at befinde sig i. Samtidig rummer krisen en mulighed for at skabe ny sammenhæng og mening.
Livskrise
De forandringer, der kan medføre livskrisen, kan være pludselige og uventede, og de kan have en traumatisk karakter. Det kan eksempelvis være et trafikuheld eller et pludseligt dødsfald. Der kan også være tale om mindre dramatiske forandringer som en skilsmisse, et nyt job, sygdom, at blive pensionist eller at ens børn flytter hjemmefra. Livskrisen kan både komme på baggrund af negative og positive livsforandringer. En livskrise er karakteriseret ved, at det er svært at finde fodfæste i livet, som det er. Som om der er sket en forstyrrelse, så den måde man tidligere har forstået, håndteret og skabt mening i livet, ikke rigtig lader sig gøre mere. Krisen rummer en mulighed for at stoppe op, kigge sig selv i øjnene og forholde sig til sit liv. Måske har man levet lidt som en søvngænger og har mistet forbindelsen til sig selv i hverdagens trummerum. En stor forandring kan medføre, at man vågner op og kigger på sit liv udefra. Der kan dukke en masse spørgsmål op, som kan handle om, hvorvidt man får prioriteret rigtigt i sit liv? Om man er glad for sit job? Om man er tilfreds i sit parforhold? Om man får udlevet sine drømme?
Midtvejskrise
En midtvejskrise er kendetegnet ved at indtræffe i 40´erne eller 50´erne, og derfor kalder vi den en midtvejskrise. Den kan også indtræffe før eller senere. Krisen er kendetegnet ved, at man rammes af en tomhedsfølelse og en tristhed. Som om livet ikke rigtig rummer den mening, man ønsker sig. Som om man ikke rigtig finder glæde ved det liv, som man lever. Som om der mangler noget, uden man helt ved, hvad det er. Mange kan tænke, at man egentlig har en masse godt i sit liv, men at man alligevel oplever en længsel indeni, der kan være svær at definere. Midtvejskrisen rummer et potentiale for at træffe nye valg og blive mere bevidst om, hvad man længes efter i sit liv. Måske i højere grad komme til at leve sit liv i overensstemmelse med sine værdier og drømme. Det kan være angstfyldt at gå ind i krisen og give den plads, fordi man ikke kan gennemskue, hvor det fører én hen. Hvilke valg man får brug for at træffe, for at livet igen kan føles meningsfuldt. Der er samtidig potentiale for en vigtig personlig udvikling i krisen.
Eksistentiel krise
En eksistentiel krise kan ramme mennesker i alle aldersgrupper. Den omhandler livets store spørgsmål om liv og død og mening. Den eksistentielle krise kan opstå på baggrund af en konfrontation med livets eksistentielle grundvilkår. Ifølge psykiateren Irving Yalom er mennesket underlagt fire ekistentielle grundvilkår; Døden, friheden, aleneheden samt meningsløsheden. Der kan opstå mange overvældende spørgsmål i den eksistentielle krise: Hvem er jeg egentlig? Hvad er meningen med mit liv? Hvad sker der efter døden? Der kan også opstå en dødsangst i krisen. Dødsangsten kan handle om en angst for egen eller andres død. den kan handle om en angst for ikke at leve sit liv på en meningsfuld måde og dermed forspilde dit liv. I den eksistentielle krise er det vigtigt at få givet plads til alle de store spørgsmål, give plads til refleksioner og finde hen til en accept af de eksistentielle vilkår.
Hjælp til krisen
Mange kan have behov for hjælp til at navigere i krisen. Man kan have lyst til at træffe hurtige og uovervejede valg for at komme væk fra de ubehagelige følelser, krisen skaber. Eller prøve på anden vis prøve at dulme følelserne og på den måde forsøge at holde krisen på afstand. Det kan derfor være vigtig at søge hjælp, når man er ramt af en krise. Så man får taget sig selv og sit liv alvorligt.
Kontakt mig gerne, hvis du ønsker opstart af et forløb.